Aghiasma Mare – ce trebuie sa stim despre aceasta si de ce este speciala

tm27fzr
4 Min Citire

Agheasma mare este apa sfintita din cadrul slujbei de Boboteaza (6 ianuarie), numita si epifania. Aceasta sarbatoare incheie sirul de sarbatori de iarna, amintind despre botezul lui Iisus in raul Iordan. Despre sfintirea apei exista mentiuni inca de la inceputurile existentei Bisericii. Se crede ca aceasta are puteri tamaduitoare, curata de pacat in primul rand.

Exista insa diferenta intre agheasma mica si mare. Daca in primul caz vorbim despre o singura invocare a Sfantului Duh, in al doilea caz aceasta invocare este dubla.

In fapt, ce este agheasma?

Provine de la cuvantul grecesc aghios si se traduce prin sfintire. Asadar o numim apa sfintita. Poate fi mare sau mica, cu diferenta mai sus explicata. Pentru a intelege totusi de ce este aghiasma mare speciala, trebuie mentionat si cum va fi aceasta folosita.

Agheasma mica se gaseste oricand in biserica. Poarta si denumirea de sfestanie. Aceasta este sfintita in fiecare zi de intai ale lunii. Rolul acesteia este de a alunga raul, duhurile viclene si gandurile cele rele. Preotii folosesc aceasta apa sfintita si cand merg sa sfinteasca casele oamenilor spre exemplu. Poate fi si consumata, in cantitati mici, ca parte din ritualul oricarui crestin, mai ales in zilele de post, miercuri si vineri, dupa rugaciune. Unii pun pe seama acesteia si alte puteri: de a alunga pacatul, de a indrepta omul pacatos spre calea credintei, de a tamadui trupul de boala etc.

In schimb, agheasma mare va fi sfintita numai in ziua de Boboteaza, dupa slujba de liturghie sau in ajunul acestei sarbatori. Prin insasi puterea si importanta zilei in care se realizeaza sfintirea apei, aceasta aghiasma este speciala. In cadrul ritualului de sfintire sunt si rugaciuni speciale ce preaslavesc momentul acesta biblic, cat si pe Mantuitor.

Cand va fi folosita agheasma mare

Apa sfintita la Boboteaza are de asemenea puteri tamaduitoare. Aceasta este pastrata vreme indelungata, fara a se strica. In biserica, aceasta va fi pastrata in aghiasmatar, fiind folosita de catre preoti pentru a impartasi pe cei care nu primesc dezlegare la Trupul si Sangele Domnului. Are si alte intrebuintari: este folosita la botezuri, la binecuvantari, la sfintiri de cruci si troite, de clopote, vase sau vesminte bisericesti, la sfintiri de biserici etc.

Pentru credinciosi, aceasta agheasma este consumata mai ales in perioadele de post. Unii pastreaza si traditia de consum timp de 8 zile incepand cu ziua de Boboteaza. Poate fi folosita de asemenea pentru a stropi casa si bunurile, in ideea de a proteja totul de duhuri rele, de boala, necazuri si primejdii de orice fel.

De retinut! Agheasma mare nu se inmulteste. Aceasta nu este completata cantitativ, asadar sarbatoarea de Boboteaza are iata inca un rol important – cantitatea de apa sfintita trebuie sa ajunga in decurs de un an. Aceasta va fi folosita responsabil, fara risipa. De aceea este importanta, speciala si nu cantitatea sa conteaza pentru fiecare crestin, ci modul in care o va folosi.

Pentru cei care consuma agheasma mare recomandarile preotilor este de a face acest lucru pe stomacul gol si nicidecum nu se bea pentru a potoli setea. Cantitatile mici sunt suficiente. Poate fi consumata si de catre copii, desi in cazul acestora nu se mai pune problema de a inlocui impartasania, dat fiind ca cei mici pot fi impartasiti si fara spovedanie inainte.

Credinciosii sunt sfatuiti sa vorbeasca cu preotul sau duhovnicul pentru a intelege cum sa consume aceasta apa sfintita sau daca este necesar si indicat sa mearga la biserica pentru citirea unor rugaciuni inainte de a o consuma.

Distribuie acest articol