ANAF ”inventează” taxa pe stilul de viață: cum începe să-ți ia familia la puricat

Bude Florin-Alexandru
3 Min Citire

ANAF ”inventează” taxa pe stilul de viață. De Fisc și de moarte nu poți scăpa, spune o vorbă celebră. Iar autoritățile fiscale fac totul ca acest lucru să fie resimțit tot mai puternic de fiecare român. În tentativa de a aduna sume cât mai mari la bugetul statului, reprezentanții ANAF vor lua la puricat cheltuielile făcute nu doar de persoanele vizate, ci și de membrii familiei contribuabilului.

Informațiile apar în Strategia de creștere a conformării voluntare în domeniul impozitului pe veniturile persoanelor fizice în România 2023 – 2025, informează avocatnet.ro. Documentul a fost publicat recent de ANAF și în acesta este subliniat că măsurile vizează persoanele care obțin venituri independente, nu salariații.Cum începe să-ți ia familia la puricat
„Conformarea fiscală trebuie abordată printr-un nou management al riscurilor, eficient și orientat spre domeniile cu risc sporit de neconformare. Experiența practică a ANAF indică faptul că există segmente ale populației de contribuabili plătitori de impozit pe venit care au un grad relativ redus de conformare fiscală.

Domeniile specifice identificate ca având riscuri mari de neconformare includ nedeclararea sau subdeclararea veniturilor obținute de către liber profesioniști, veniturile din chirii, precum și veniturile din investiții. (…) În cazul impozitului pe venit, este necesară colectarea de date suplimentare pentru a analiza integral amploarea și originile riscurilor de neconformare, permițând astfel elaborarea unor măsuri adecvate pentru reducerea riscurilor. În plus, o analiză mai avansată a datelor existente ar putea aduce noi beneficii viitoare”, explică autoritățile.

Având în vedere că este o practică destul de comună în țara noastră trecerea pe un membru al familiei a averii, proprietăților și mașinilor, ANAF a decis să se nu mai rezume la datele financiare ale persoanei vizate de control. În schimb, se vor extinde verificările la alți membrii ai familiei pentru a depista neconcordanțe.

Mai exact, în document scrie că unul dintre obiective este „extinderea capacității de analiză la întreaga familie a contribuabilului, inclusiv datele financiare și patrimoniale ale soțului/soției și ale copiilor”.

Pentru aceasta Fiscul se va folosi inclusiv de datele adunate de la terți cu privire la comerțul electronic și alte venituri obținute prin platformele online (cum ar fi marketplace-urile). Ele vor fi utilizate pentru a verifica dacă persoanele fizice și-au îndeplinit obligația de înregistrare fiscală. Practic, autoritățile vor putea să analizeze punctual istoricul tranzacțiilor unei persoane anume.

În final, inspectorii ANAF speră să poată realiza în mod periodic o serie de comparații automate între veniturile estimate și cele declarate de contribuabili.

Distribuie acest articol
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *