Un control inopinat al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) la bucătăria Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB) a stârnit reacții din partea conducerii unității sanitare. Managerul spitalului, Cătălin Cîrstoiu, a relatat pe Facebook despre vizita surpriză a inspectorilor, însoțiți de primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, la cantina spitalului.
Potrivit lui Cîrstoiu, echipa de control a intrat pe poarta din spate a spitalului, „ca să livreze un colet”. Totuși, la final, rezultatul a fost unul pozitiv: Cristian Popescu Piedone, șeful ANPC, l-a felicitat pentru condițiile de preparare a hranei, aspectul mâncării și igiena bucătăriei.
1.100 de porții pe zi, pregătite de doar 15 angajați În postarea sa, managerul SUUB a subliniat că bucătăria unității sanitare funcționează din 2010, după renunțarea la serviciile de catering. În prezent, 15 bucătari pregătesc zilnic aproximativ 1.100 de porții de mâncare, structurate în 25 de meniuri, de trei ori pe zi.
Cu toate că în urma controlului s-a constatat o diferență de gramaj la unele porții, Cîrstoiu a explicat că acest aspect poate fi remediat printr-o mai mare atenție a personalului și prin îmbunătățirea dotărilor tehnologice.
Cătălin Cîrstoiu contestă competența ANPC în spitale Managerul SUUB a ridicat și o problemă juridică privind intervenția ANPC, precizând că spitalele nu sunt operatori economici și că, potrivit legii, ANPC controlează strict astfel de entități. În plus, el a subliniat că în contextul alertei epidemiologice instituite prin ordin al Ministerului Sănătății, accesul în spațiile medicale ar trebui să fie reglementat strict, respectând normele de igienă.
„Nu așa vom face lucrurile să evolueze, nu trebuie să ne întoarcem la metehne vechi ca să construim un viitor”, a concluzionat Cîrstoiu, sugerând că astfel de controale ar trebui să se desfășoare în limitele legii și într-un cadru predictibil.