După mai bine de cinci decenii în care au fost clasificate drept secrete, diploma de bacalaureat și probele susținute de Nicolae Ceaușescu la acest examen au fost desecretizate și făcute publice de Arhivele Naționale ale României. Documentele, păstrate din 1967 la Serviciul Documente Secrete, nu au mai fost văzute de nimeni până astăzi.
Potrivit acestor acte, Nicolae Ceaușescu și-a susținut examenul de Bacalaureat în noiembrie 1965, la vârsta de 47 de ani, la câteva luni după ce a devenit secretar general al Partidului Comunist Român. A obținut nota maximă – 10 pe linie – la toate probele.
Examenul la limba română a inclus două subiecte: „Caracterizarea poeziei lui Mihai Eminescu” și „Valoarea operei poetice a lui Vasile Alecsandri”. În comentariul său, Ceaușescu scria: „În istoria literaturii românești, Vasile Alecsandri, care a desfășurat o vastă și multilaterală activitate literară, ocupă un loc de frunte.” La matematică, de asemenea, a primit nota 10.
Diploma oficială atestă că Nicolae Ceaușescu a absolvit Școala medie nr. 10 din București, cunoscută astăzi drept Colegiul Național „Școala Centrală”.
Parcursul educațional oficial al lui Ceaușescu este completat de absolvirea Școlii Superioare de Partid „Ștefan Gheorghiu” în 1964, tot cu nota 10, iar în 1966 și-a echivalat studiile și a susținut examenul de licență la Institutul de Științe Economice, actuala ASE București.
Desecretizarea acestor documente aduce o nouă perspectivă asupra modului în care regimul comunist își construia legitimitatea și imaginea liderilor. Reușita „școlară” perfectă a lui Nicolae Ceaușescu, obținută după preluarea puterii, stârnește astăzi atât curiozitate, cât și reflecții asupra mecanismelor simbolice ale epocii.