Dezastru după incendiu: peste 100 de apartamente distruse complet :
Incendiul devastator care a cuprins mansarda unui bloc dintr-un cartier rezidențial aflat la periferia Capitalei a lăsat în urmă un peisaj sumbru. Peste 100 de apartamente au fost distruse de flăcările puternice, lăsând locatarii în stare de șoc. În timp ce pompierii continuă investigațiile pentru a determina cauza exactă a incendiului, proprietarii locuințelor au avut astăzi ocazia să intre în apartamentele lor pentru prima dată după tragedie. Ceea ce au descoperit i-a îngrozit.
În multe dintre locuințe, focul a mistuit complet mobilierul, electrocasnicele și obiectele personale. Tablourile, televizoarele și alte bunuri de valoare au fost reduse la cenușă. „Asta e tot ce a mai rămas din 60 de ani de viață… câteva perechi de încălțăminte. Restul s-a făcut scrum. Iar pisicile… nu le-am găsit”, a spus cu ochii în lacrimi un locatar care și-a privit neputincios apartamentul distrus de flăcări.
Locuințele de la ultimul etaj au fost cele mai afectate, nu doar de incendiu, ci și de fumul dens și de cantitățile uriașe de apă folosite de pompieri pentru a stinge flăcările timp de mai bine de patru ore.
Oamenii au avut acces în apartamente doar sub supravegherea pompierilor. Timpul petrecut în interior a fost limitat, iar fiecare a încercat să salveze ce a putut. Printre cele mai luate obiecte s-au numărat hainele și medicamentele, lucruri esențiale până când se vor putea întoarce, dacă acest lucru va mai fi posibil. Peisajul care li s-a arătat în fața ochilor a fost de-a dreptul înspăimântător – un bloc care seamănă mai degrabă cu o clădire părăsită, distrusă de un război.
Locatarii afectați de incendiu vor obține cu dificultate despăgubiri :
Proprietarii apartamentelor distruse de incendiu se confruntă acum cu o problemă majoră: despăgubirile vor fi greu de obținut, mai ales dacă locatarul din cauza căruia a izbucnit focul nu avea o poliță de asigurare.
„Într-o astfel de situație, cei afectați își pot repara locuințele pe baza propriilor polițe de asigurare facultativă, iar asiguratorul va putea ulterior să solicite despăgubiri de la cel responsabil printr-un proces de regres. Însă, dacă nici păgubiții și nici cel vinovat nu aveau asigurare, singura soluție rămâne instanța de judecată”, a explicat Marius Constantinescu, broker de asigurări.
Până când vor putea reveni în apartamentele lor, mulți dintre locatari sunt nevoiți să locuiască temporar la rude sau în hoteluri. Autoritățile încă nu au stabilit cauza exactă a incendiului, iar pompierii și polițiștii continuă investigațiile la fața locului.
Militari Residence – un cartier vulnerabil în fața incendiilor :
Incendiul de proporții a avut loc în complexul rezidențial Militari Residence din Chiajna, cunoscut ca fiind cel mai mare cartier de acest tip de la marginea Bucureștiului. Din cauza modului în care au fost construite blocurile, situate extrem de aproape unele de altele, flăcările se pot extinde rapid în cazul unui incendiu, dacă intervenția pompierilor nu este promptă. În plus, accesul echipajelor de urgență este adesea îngreunat de străzile înguste și de mașinile parcate haotic.
Alexandru Pânișoară, reprezentant al Asociației pentru Dreptul Urbanismului (ADU), consideră că situația din acest cartier este problematică. „Militari Residence este un caz bine cunoscut, iar din punct de vedere urbanistic, eu îl consider un ghetou. Prețurile scăzute atrag oameni care își cumpără locuințe acolo, însă acest lucru generează numeroase probleme, inclusiv în ceea ce privește siguranța”, a declarat acesta.
În prezent, Militari Residence numără peste 100 de blocuri, însă infrastructura nu a fost adaptată nevoilor unui cartier atât de dens populat. De exemplu, în tot complexul există doar 20 de hidranți, un număr insuficient în cazul unor incendii de amploare, ceea ce crește riscurile pentru locatari.
Sursa : Observatornews.ro