Autoritățile declară stare de alertă epidemică pentru gripa sezonieră. Recomandă evitarea aglomerării și purtarea măștii. 

tm27fzr
By tm27fzr
4 Min Citire

Principalele declarații ale ministrului Sănătății:

  • Este a treia săptămână epidemică. Ca să oficializăm situația, o să emit o instrucțiune în care voi declara o stare de alertă epidemică. Declararea de epidemie prin ordin de ministru ne-ar pune în situația în care ar fi generate anumite restricții. Abordarea noastră a fost în sprijinul menținerii vieții normale, nu să impunem izolare. Nu este o situație dramatică. În urmă cu cinci ani, aveam mai multe cazuri de viroze respiratorii, 170 de mii pe săptămână. 
  • După 2020 a fost adoptată această lege despre care vorbesc. Sunt un om echilibrat și încerc să găsesc cele mai bune soluții, dar nu vreau să ne reîntoarcem la orice discuție despre carantină și izolare. Dacă declarăm epidemie, ar trebui să introducem restricții, nu recomandări. 
  • În ce condiții declarăm epidemie de gripă? Internarea în spitale nu are legătură cu declararea epidemiei. Am pus la dispoziția populației centrele de investigare ambulatorie. Monitorizăm cu atenție și nu avem informații despre supraaglomerare.
  • Scopul este de a explica contextul epidemic legat de gripă și măsuri/recomandări. Nu vrem să introducem restricții, ci populația să fie parteneră în luarea deciziilor încât să ținem sub control o epidemie care apare sezonier. 
  • O succesiune de trei săptămâni epidemice duce la declararea epidemiei. Rata de pozitivare a probelor a depășit cu mult 10% în ultimele săptămâni, iar săptămâna trecută a ajuns la 37%. Este posibil ca vârful infecțiilor să fie între 15 ianuarie – 10 februarie, după care va urma o scădere a numărului de cazuri de viroze respiratorii, inclusiv de gripă. Tendința este de apropiere către începutul anului a cazurilor numeroase de viroze. 
  • În 2010 – 2015, cazurile atingeau vârful în februarie – martie, iar în 2015 – 2020 în ianuarie februarie. Și populația are o imunitate redusă la virusurile ce produc aceste viroze, inclusiv cele gripale. Durata valului de infecție este între 2 – 4 săptămâni, în general. La sfârșitul lui ianuarie, estimăm că intrăm pe un trend descendent. 
  • La nivelul școlilor și a grădinițelor se recomandă triajul zilnic, utilizarea măștilor de protecție de către cadre didactice și, în anumite circumstanțe, de către copii. Referitor la angajatori, vorbim despre aceleași recomandări – evitarea aglomerării, purtarea măștii, triaj epidemiologic, încurajarea vaccinării antigripale. În spitale ar putea fi limitat programul de vizite, în funcție de secții și de gradul de risc. Spitalele din jurisdicția fiecărui DSP trebuie să asigure stocurile de antivirale.
  • Medicamentele au început să revină în farmacii, nu este o penurie. Spitalele trebuie să își refacă stocurile.

Ministrul Educației:

  • Doresc să comunic că școlile, procesul educațional va începe din 9 ianuarie, așa cum este prevăzut în structura anului școlar. Nu încurajăm neparticiparea la cursuri. Considerăm că accentul trebuie să fie pe prevenție. Este nevoie de triajul zilnic în cadrul fiecărei familii și atunci când elevii intră la școală sau grădiniță. 
  • Recomandăm purtarea măștii de către cadre didactice și elevi, dar și dezinfectarea periodică a suprafețelor. Mâine, după întâlnirea cu inspectorii școlari, vom reveni cu detalii. 

“Spitalele trebuie să își adapteze programele de vizită în funcție de această situație, mai ales în cadrul secțiilor în care există pacienți cu risc crescut. Personalul medical va trebui să folosească în interior echipamentul de protecție. Vor fi reactualizate toate regulile de igienă și prevenire a infecțiilor”, a mai declarat ministrul Sănătății, în cadrul unei intervenții telefonice pentru Antena3, marți. 

Distribuie acest articol
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *