Dacă aveți ghinionul să dați de o căpușă bolnavă trebuie să știți că poate să vă transmită boala Lyme. Această boală se transmite dacă căpușă stă în piele între 24 și 48 de ore și are contact la vasul de sânge uman. Trebuie să cereți ajutor din timp.
Despre căpușe și boala Lyme
Urmează sezonul cald, natura va reveni la viață și insectele o dată cu ea. Dacă descoperiți o căpușă în piele nu trebuie să vă speriați. Trebuie să vi se administreze imediat un tratament special. Este vorba despre două doze de antibiotic din clasa penicilinelor. Acest tratament poate să fie prescris de orice medic, în orice loc vă aflați.
Primăvara și vara sunt anotimpurile favorabile pentru înmulțirea țânțarilor și căpușelor. Dacă țânțarul are nevoie doar de câteva fracțiuni de secundă pentru a pătrunge în piele, o căpușă are nevoie de peste patru ore ca să transmită boli.
„Căpușa transmite boli dacă stă aderentă de pielea noastră 24 -36 de ore, sunt voci care spun chiar 48 de ore. Căpușa trebuie să se conecteze la vasul de sânge și să stea acolo 24 de ore- 36-48 ore.” a transmis Dr. Cătălin Apostolescu, primar boli infecțioase.
Simptome boala Lyme:
Etapa I. Depistarea precoce a bolii Lyme (1-4 saptamani)
Boala Lyme localizata precoce se dezvolta la cateva zile dupa ce ati fost infectat. In stadiul 1, este posibil sa aveti:
⦿ O eruptie rosie extinsa, circulara
⦿ Simptome asemanatoare gripei, cu sau fara eruptii cutanate. Simptomele includ:
⦿ Lipsa de energie
⦿ Dureri de cap
⦿ Dureri musculare si articulare
In unele cazuri, persoana infectata nu observa niciun simptom al stadiului I.
Etapa II. Infectia diseminata timpuriu
In cazul in care boala Lyme nu este depistata si tratata la aparitia primelor simptome sau daca nu aveti simptome care sa necesite tratament, infectia poate afecta pielea, articulatiile, sistemul nervos si inima in cateva saptamani sau luni de la infectia initiala.
Simptomele pot include:
⦿ O eruptie cutanata extinsa, circulara. Majoritatea eruptiilor apar pe mai multe parti ale corpului pe masura ce infectia se raspandeste.
⦿ Durere, slabiciune, amorteala in brate si picioare
⦿ Incapacitatea de a folosi muschii fetei
⦿ Dureri de cap sau lesin
⦿ Memorie slaba si capacitate redusa de concentrare
⦿ Conjunctivita sau deteriorarea tesutului ochiului
⦿ Episoade scurte de durere, roseata si tumefiere ale articulatiilor mari, cel mai adesea la genunchi. Problemele cu articulatiile sunt comune in acest caz
⦿ Palpitatii sau (in cazuri rare) probleme cardiace grave.
Etapa III. Faza cronica a bolii Lyme
Daca boala Lyme nu este tratata prompt si eficient, deteriorarea articulatiilor, nervilor si a creierului poate incepe luni sau chiar ani dupa ce ati fost infectat.
Simptomele acestui stadiu includ:
⦿ Artrita, care afecteaza cel mai des genunchii. Un numar mic de persoane contacteaza artrita cronica cauzata de boala Lyme, care provoaca episoade recurente de umflare, roseata si acumulare de lichid in una sau mai multe articulatii.
⦿ Amorteala si furnicaturi in maini, picioare sau spate
⦿ Oboseala cronica
⦿ Incapacitatea de a controla muschii fetei
⦿ Probleme cu memoria, starea de spirit si probleme de vorbire.
⦿ Probleme cu inima (posibilitatea aparitiei este rara). Cele mai grave probleme cardiace se pot trata, fara niciun prejudiciu pe terment lung.
Simptomele din etapa II si etapa III pot fi primele semne ale bolii Lyme in cazul persoanelor care nu au avut o eruptie cutanata sau alte simptome ale infectiei timpurii.
Sursa : stirilekanald.ro