Ceaiurile care pot face rău sănătății

tm27fzr
By tm27fzr
7 Min Citire

Prof. univ. dr. Pavel Chirilă, medic primar medicină internă: Un om sănătos nu are nevoie şi nici nu are voie să consume ceaiuri medicinale care au un efect terapeutic. Omul sănătos nu trebuie să se trateze. E simplu. Nici nu trebuie să fiţi medic pentru asta. De ce să va trataţi dacă sunteţi sănătos?

Dr. Andreea Dragomirescu, medic primar medicină generală: Într-o zi, o cană, două de ceai este foarte bine venită cu condiţia să le alternăm, deci să nu bem în fiecare zi acelaşi tip de ceai. Au fost situaţii de pacienţi care s-au prezentat la medic cu o anumită patologie şi medicul stând de vorbă cu ei a constatat că băuseră un tip de ceai timp de 5-10 ani şi asta determina anumite reacţii în timp.

Prof. univ. dr. Pavel Chirilă, medic primar medicină internă: Dacă un om consumă un timp îndelungat în mod repetat ceai de sunătoare, după câţiva ani, ceaiul acesta poate induce nişte dureri pe traiectul nervilor periferici şi sigur că aceste dureri nu reprezintă în realitate o boală, ele dispar odată ce obiceiul acesta dispare, dar pot preta la confuzii foarte mari. Se pot confunda cu o nevralgie, cu o sciatică, cu reumatisme.

Folosită pentru o perioadă mai lungă, sunătoarea poate să determine fotosensibilitate, iar persoanele care consumă în fiecare zi acest ceai timp de mai mulţi ani, este posibil să prezinte erupţii pe piele. Şi muşeţelul se poate transformă într-un duşman.

Dr. Andreea Dragomirescu, medic primar medicină generală: Muşeţelul este specific în special pentru afecţiunile digestive dacă se consumă ceai de muşeţel în exces pot să apară perturbări ale florei intestinale. Dar în exces, ne referim la un litru de ceai de muşeţel pe zi băut pe o perioada mai mare de 30 de zile.

Ceaiul de coada calului este un excelent remineralizant şi un foarte bun diuretic. Însă nu îl consumaţi în cure mai mari de trei săptămâni.

Dr. Andreea Dragomirescu, medic primar medicină generală: Această plantă fiind foarte bogată în siliciu, dacă se face exces de coada calului, poate să apară un exces de siliciu care poate să ducă la depuneri de diverse cristale în organism şi să se formeze ezocstoze.

Salvia este o plantă ideală atunci când sunteţi răciţi, dar există şi în acest caz contraindicaţii.

Dr. Andreea Dragomirescu, medic primar medicină generală: Salvia este o plantă estrogenică, ea conţine fitoestrogeni şi dacă e consumată în exces de femei mai ales înainte de perioada de menopauza poate duce la fenomene de hipoestrogenism.

CEAIURILE, ÎNTRE GUST ŞI SĂNĂTATE

Dacă sunteţi totuşi amatori de ceai, alegeţi ceaiurile din fructe. Veţi avea astfel numeroase beneficii, fără efecte adverse.

Prof. univ. dr. Pavel Chirilă, medic primar medicină internă: Principiul acesta străvechi în medicina naturistă, al inducţiei patogenezice, ne dă voie să consumăm timp îndelungat în mod repetat, putem spune zilnic, ceaiuri provenite din fructe pentru că fructele nu sunt plante medicinale, sunt alimente şi fiinţa umană este astfel alcătuită că alimente poate consuma zilnic, dar alimente sau plante medicinale nu poate consuma zilnic.

Aşadar, alegeţi ceaiurile din fructe de pădure: afine, zmeură, cătină, păducel, care trebuie lăsate la infuzat 15-20 de minute. Măceşele, în schimb, au un mod de preparare diferit.

Prof. univ. dr. Pavel Chirilă, medic primar medicină internă: Măceaşa este cel mai bogat fruct de pe faţa pământului în magneziu şi acest magneziu se extrage numai printr-o infuzie prelungită de 7-8 ore. Se pun măceşele zdrobite de seară la infuzat şi se acoperă, se lasă până dimineaţă.

NU TOATE CEAIURILE DE FRUCTE SUNT NATURALE

Există, însă, o problema şi în cazul ceaiurilor de fructe: nu întotdeauna sunt naturale.

Prof. univ. dr. Pavel Chirilă, medic primar medicină internă: În comerţ găsim ceaiuri de fructe tratate cu o substanţă chimică care să dea un anumit miros sau o anumită culoare spre roşu ruginiu. E suficient să bei odată să simţi că e o substanţă nenaturală, pentru că un om, oricât de neavizat ar fi, îşi dă seama că în natură nu există un astfel de miros. Substanţa se recunoaşte uşor, pentru că are un miros specific şi dă culoarea roşie a ceaiului. De regulă ceaiurile comercializate sub formă de doze sunt tratate în felul acesta. Ceaiurile vrac sau la cutie, vărsate, nu au acest tratament.

CEAIURILE, ALTERNATIVĂ LA CAFEA

Dacă vreţi să înlocuiţi cafeaua cu ceaiul, atenţie! Nu ceaiul negru este cel mai indicat.

Mădălina Rădulescu, expert în ceaiuri: Cel care îţi dă cea mai mare energie este ceaiul alb, este doar cules şi pus la uscat, frunza nu trece prin absolut niciun proces chimic. Are foarte mare teină, este mai puternic decât o cafea, noi nu îl recomandăm hipertensivilor, eventual numai dacă vrei să stai o noapte treaz să munceşti sau dimineaţă la prima oră.

Ceaiul negru ocupă abia locul doi că şi înlocuitor al cafelei, iar următorul pe podium este cel verde.

Mădălina Rădulescu, expert în ceaiuri: Este indicat să bem ceai verde până în orele 18:00, deoarece are un conţinut de teină. Teina este echivalentul cofeinei din cafea. Este un ceai puternic antioxidant, este recomandat în curele de slăbire, înlătură durerile de cap, îţi dă energie, forţă, vitalitate, nu există niciun motiv pentru care nu l-am bea, doar să nu depăşim 3-4 litri pe zi.

Pentru a beneficia de toate efectele pozitive ale ceaiului, respectaţi timpii de infuzie de pe ambalaje şi temperatura apei, care nu trebuie să depăşească 95 de grade. Ceaiul roşu este singurul care poate fi lăsat la infuzat oricât.

Sursa:Digi24

Distribuie acest articol