Curtea Constituțională a decis renumărarea completă a voturilor din prima rundă a alegerilor prezidențiale. Procesul de campanie electorală este suspendat

tm27fzr
By tm27fzr
3 Min Citire

Curtea Constituțională, care avea pe ordinea de zi pentru joi dezbaterea a două solicitări legate de anularea primului tur al alegerilor prezidențiale, a decis să amâne ședința. Discuțiile și hotărârile aferente vor fi reprogramate pentru ziua de vineri.

Magistrații instanței au cerut date și clarificări de la diverse organizații și autorități, printre care și Biroul Electoral Central. Aceste informații sunt necesare pentru a fundamenta o eventuală decizie cu privire la cererile formulate.

Conform unor surse citate de multiple publicații de presă, Curtea Constituțională ar fi transmis către Biroul Electoral Central o solicitare pentru a verifica din nou toate voturile exprimate în primul tur al alegerilor prezidențiale. Această măsură ar putea influența semnificativ procesul electoral.

Conform unor surse citate de diverse publicații de presă, Curtea Constituțională ar fi solicitat Biroului Electoral Central să efectueze o renumărare completă a voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale. Această inițiativă are ca scop principal înlăturarea oricăror suspiciuni sau incertitudini privind eventuale fraude electorale care ar putea afecta rezultatele scrutinului.

Miercuri, Curtea Constituțională a fost sesizată cu două cereri care solicitau anularea primului tur al alegerilor prezidențiale. Aceste petiții au fost înaintate de doi dintre candidații înscriși în cursa electorală, respectiv Cristian Terheș și Sebastian Constantin Popescu, care contestă validitatea procesului electoral desfășurat.

Deși inițial era programată o decizie pentru ziua de joi, Curtea a anunțat că deliberarea a fost amânată pentru vineri. Instituția a precizat că va oferi un comunicat oficial în care va detalia hotărârile luate și pașii următori în acest proces.

Sebastian Constantin Popescu, reprezentant al Partidului Noua Românie, a reușit să strângă un total de 14.502 voturi, ceea ce reprezintă un procent de 0,15%. În același timp, Cristian Terheș, afiliat Partidului Național Conservator Român, a obținut un număr de 95.782 de voturi, echivalent cu 1,03% din totalul exprimat.

Contestațiile privind anularea alegerilor pot fi inițiate de către formațiunile politice, coalițiile electorale, alianțele politice sau organizațiile care reprezintă cetățenii din minoritățile naționale recunoscute prin Consiliul Minorităților Naționale. De asemenea, și candidații care au participat la scrutin pot depune astfel de cereri.

Aceste solicitări trebuie înaintate în termen de maximum trei zile de la momentul închiderii procesului de votare. Acest interval limită este stabilit pentru a asigura o soluționare rapidă și corectă a eventualelor nereguli sau fraude care ar putea influența rezultatele alegerilor.

„Curtea Constituțională anulează alegerile în cazul în care votarea și stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaților care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situație Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor”, potrivit Legii 37/2004 privind alegerea președintelui României.

 

Distribuie acest articol
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *