Deosebirile dintre noile cărți de identitate cu cip și cele clasice

BUDE ADRIANA-GEORGIANA-ELIANA
3 Min Citire

Primele acte de identitate electronice au fost emise la Cluj, iar până pe 20 mai acestea vor fi disponibile la nivel național. Noile documente sunt mai compacte, având dimensiunea unui card bancar, și includ informații suplimentare, alături de elemente moderne de securitate care le fac mai sigure și mai greu de falsificat.

În scurt timp, aceste buletine electronice vor fi distribuite în întreaga țară. Conform declarațiilor oficiale, ele vor fi disponibile în București la începutul lunii viitoare. Ulterior, în decurs de una sau două săptămâni, vor fi introduse și în alte municipii reședință de județ. Procesul de implementare va continua în mod progresiv, astfel încât, săptămână de săptămână, tot mai multe orașe să beneficieze de noile documente.

Versiunea cu cip aduce avantaje semnificative, printre care posibilitatea de a semna electronic diverse documente, eliminând astfel necesitatea prezenței fizice în multe instituții. De asemenea, acest nou format include și funcționalitatea cardului de sănătate, simplificând accesul la servicii medicale și reducând numărul de acte necesare pentru identificare.

Decizia de a opta pentru un buletin cu cip sau fără rămâne la latitudinea fiecărui cetățean. Principala deosebire dintre cele două tipuri de cărți de identitate constă în informațiile stocate: varianta cu cip conține, pe lângă datele de bază precum domiciliul, reședința și fotografia titularului, și două amprente digitale, alături de două certificate electronice. De asemenea, există o diferență de cost – buletinul cu cip este emis gratuit, în timp ce pentru cel clasic trebuie achitată o taxă de 39 de lei.

Una dintre problemele majore ale actualelor cărți de identitate este dimensiunea lor, considerată prea mare pentru a încăpea în majoritatea portofelelor. Mulți cetățeni consideră că România ar trebui să se alinieze la standardele europene, având în vedere că digitalizarea este deja prezentă în întreaga Europă. „Ținând cont că majoritatea statelor europene sunt deja digitalizate, cred că și România ar trebui să se sincronizeze cu acestea”, afirmă un cetățean.

În ceea ce privește siguranța noilor buletine, autoritățile asigură populația că cipul integrat conține doar informații esențiale despre deținător și nu reprezintă un mijloc de monitorizare sau control. „Acest cip va stoca date despre posesorul documentului, însă nu poate fi folosit pentru supravegherea oamenilor”, a declarat Andrei Niculae, vicepreședinte al Autorității pentru Digitalizarea României.

În plus, cărțile electronice de identitate sunt dotate cu cel puțin zece elemente avansate de securitate, ceea ce le face practic imposibil de falsificat, susțin reprezentanții instituțiilor competente. Astfel, noile documente promit un nivel ridicat de protecție și conformitate cu normele moderne de identificare.

Sursa : Observatornews.ro

Distribuie acest articol
Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *