Pesta pune la pământ sectorul zootehnic, afectând grav crescătorii de oi din România. Oierii sunt revoltați, deoarece tocmai în perioada crucială pentru vânzarea mieilor de Paște nu își pot valorifica animalele pe piața europeană. Restricțiile impuse de Comisia Europeană le-au blocat exporturile, lăsându-i fără soluții și cu pierderi semnificative. Mai mult decât atât, în piețele din Arad și Bihor, mieii nu vor fi disponibili pentru cumpărători.
Alerta sanitară și interdicția de export au ruinat planurile fermierilor din aceste județe, exact în momentul în care sperau să obțină cele mai bune încasări din vânzarea cărnii de miel. Restricția rămâne în vigoare până în luna iunie, ceea ce va provoca daune economice uriașe pentru crescătorii de animale.
Un cioban afectat de situație își exprimă nemulțumirea: „Cum pot ei să spună că trebuie să închidem exporturile, că oile ar fi bolnave? Uitați-vă la ele, sunt sănătoase și frumoase! Asta este mândria unui cioban! Avem aproximativ 250 de miei pregătiți pentru export și, dintr-o dată, ne-au lovit crunt. Acum nu mai avem unde să vindem!”
Marcel Roșu, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVS) Arad, confirmă situația dificilă: „Nu există nicio posibilitate de a vinde sau de a transporta mieii în afara fermelor, cu excepția livrării către un abator. Este sigur că, în județele Arad și Bihor, miei nu se vor putea comercializa în nicio piață.”
O posibilă soluție pentru fermieri ar fi vânzarea mieilor către țările arabe, unde restricțiile nu se aplică. Totuși, această variantă nu este deloc avantajoasă, deoarece prețurile oferite sunt considerabil mai mici decât cele practicate pe piața europeană.
David Faur, crescător de oi, vorbește despre incertitudinea situației: „Comerțul este complet blocat și nu știm pentru cât timp – 40, 60 de zile… Din informațiile pe care le avem, interdicția va dura până în iunie, dar sperăm să treacă mai repede, ca să ne putem vinde mieii. Costurile de creștere au fost uriașe, iar pierderile noastre ar putea ajunge și la 40%.”
Alți crescători sunt chiar mai pesimiști. Ion Țurcănaru avertizează că situația ar putea duce la falimentul majorității fermierilor: „80% dintre noi nu vom rezista! Vor rămâne doar cei cu efective mici, care se descurcă pe cont propriu. Zootehnia este la pământ, este ruinată complet! Anul trecut kilogramul de miel se vindea cu 24-25 de lei, acum arabii oferă doar 17 lei. Iar după Paște, cât o să mai fie? 12 lei? E dezastru!”
Nemulțumiți de blocajul comercial și de lipsa unor soluții viabile, fermierii anunță proteste la București. Ioan Sterp, vicepreședintele Asociației Profesionale a Crescătorilor de Oi din România, confirmă acțiunea: „Luni dimineața, pe 24 martie, vom merge în fața Guvernului. Se anunță un protest masiv, deja sute de fermieri m-au sunat să-și exprime nemulțumirea. Guvernanții spun că nu știu ce se întâmplă, dar nouă ni se pare că se urmărește distrugerea acestui sector.”
Restricțiile au fost impuse după ce, la începutul lunii martie, virusul a fost detectat într-o fermă exportatoare de ovine din județul Bihor. Măsurile de interdicție ar urma să expire abia după 8 iunie, ceea ce pentru mulți crescători ar putea însemna pierderi ireparabile.
Sursa : Digi24.ro