ÎPS Teodosie este singurul ierarh al Bisericii Ortodoxe Române care a slujit, încă de la debutul pandemiei, cel puțin o dată în zi, dar de cele mai multe ori s-a întâmplat de două ori. Niciun alt episcop, arhiepiscop ori mitropolit nu a slujit zi de zi, de când virusul a închis lumea.
Înaltpreasfințitul Teodosie s-a îngrijit, așa cum a știut și a crezut mai bine, ca niciunui credincios fie din eparhia sa, fie de oriunde din lume, să nu îi lipsească Sfânta Liturghie. Toate slujbele la care participă arhiepiscopul Tomisului sunt transmise online, pe Facebook, în direct, putând fi accesate oricând și oriunde. De altfel, ÎPS Teodosie deține recordul anului 2020 prin slujba de la Odovania Învierii, despre care cei care nu au cunoștințe elementare liturgice sau sunt dușmani ai ortodoxiei, bisericii, creștinismului sau religiei au numit-o ”Învierea 2.0”. Slujba a fost preluată de toate televiziunile de știri, stabilind și un record de audiență în online pentru un eveniment religios ortodox din România.
ÎPS Teodosie a răspuns cu crucea și cu rugăciunea acolo unde alții au aruncat cu ”săgețile” cuvintelor. A fost târât în instanță pentru că a administrat Sfânta Împărtășanie, așa cum este canonul ortodox, cu lingurița din același Potir. Judecătorii au decis că ceea ce a făcut Înaltpreasfințitul Teodosie nu este ilegal.
Însă, tot judecătorii au hotărât că ceea ce au făcut autoritățile guvernamentale, prin interzicerea pelerinajelor, este ilegal. La fel este și obligativitatea purtării măștii, conform judecății acelorași magistrați.
Ierarhul tomitan a devenit ținta fostului premier când a cerut ca românii să fie lăsați să meargă la pelerinajul de Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României, interdicție despre care, ulterior, judecători au recunoscut că este ilegală.
Fostul ministru de Interne, Marcel Vela, a trimis poliția peste ierarh în biserică, cu pistoale la brâu, ca să scoată credincioșii de la slujbă, până acolo s-a ajuns în încercarea de a-l intimida pe arhiepiscop. O armată întreagă de polițiști și jandarmi au fost trimiși, de exemplu, în ziua de Sfântul Andrei, tot pentru a intimida credincioșii care mergeau la Peștera sfântului de la Ion Corvin. Un elicopter și baraje rutiere au vrut cu orice chip să pună capăt credinței celor care au înfruntat ninsoarea și frigul și au mers să-L mărturisească pe Hristos, în frunte cu ierarhul lor.
Presa l-a hăituit cum nici măcar un criminal nu a pățit-o. Acuzat că nu poartă mască și dovedind că nu sunt în stare să citească nici măcar ceea ce Guvernul decisese și anume că preoții, diaconii și cântăreții bisericești nu trebuie să o poarte cât timp slujesc, jurnaliștii l-au ”răstignit” prin tot soiul de fake-news-uri pe ÎPS Teodosie.
Însă, toate nu l-au oprit pe ÎPS Teodosie să își mărturisească credința, să sufere în tăcere, să își apere ”turma” cum alți ierarhi nu au fost în stare, deși ”oile” le-au cerut-o în lacrimi. Arhiepiscopul Tomisului s-a ridicat deasupra acestor timpuri, s-a lepădat de el și a luat ”arma” ortodocșilor, mergând cu ea în mână și a răspândit încredere și siguranța că niciun credincios nu este singur.
ÎPS Teodosie nu este, cu siguranță, un sfânt între oameni și nici om între sfinți. Este om. ÎPS Teodosie este omul anului 2020!
Sursa: stiripesurse.ro