La Oradea a fost confirmat primul caz de infecție cu HMPV

tm27fzr
3 Min Citire
Closeup of IV drip chamber

La Oradea a fost confirmat primul caz de infecție cu metapneumovirus uman (HMPV), un virus respirator care a ridicat îngrijorări în această iarnă din cauza creșterii globale a infecțiilor respiratorii. Potrivit dr. Călin Sonea, medicul șef al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bihor, pacienta este o femeie în vârstă de 67 de ani, care nu a călătorit în străinătate.

Detalii despre caz

„Azi a fost confirmat primul diagnostic de HMPV la un pacient din Bihor, în urma analizelor făcute la Institutul Cantacuzino”, a declarat medicul șef al DSP Bihor. Femeia a prezentat primele simptome pe 26 decembrie și, deși este internată și izolată, starea ei este stabilă, iar tratamentul decurge bine. Autoritățile efectuează o anchetă epidemiologică pentru a identifica sursa infecției.

Ce este HMPV?

Metapneumovirusul uman (HMPV) este un virus respirator identificat pentru prima dată în 2001, care face parte din familia Pneumoviridae, alături de virusul respirator sincițial (VRS). HMPV este un virus cunoscut, dar pentru care nu există încă vaccinuri, deși cercetările pentru dezvoltarea unor soluții de imunizare sunt în desfășurare.

Simptomele infecției sunt similare celor ale unei răceli sau gripe: tuse, congestie nazală, secreții abundente și dificultăți de respirație. De obicei, pacienții se recuperează în câteva zile, dar infecțiile pot deveni grave în cazul grupurilor vulnerabile, precum copiii sub 14 ani, persoanele în vârstă și cei cu un sistem imunitar compromis.

Răspândirea virusului

HMPV a atras atenția specialiștilor în această iarnă, mai ales în contextul creșterii cazurilor raportate în nordul Chinei, unde afectează în special copiii. Spre deosebire de coronavirusul SARS-CoV-2, HMPV nu este un virus nou, ceea ce ajută experții să gestioneze mai bine cazurile de infectare. Totuși, capacitatea sa de a rămâne nedetectat mai mult timp complică uneori diagnosticul.

Măsuri și recomandări

DSP Bihor recomandă populației să respecte măsurile obișnuite de prevenție pentru bolile respiratorii, precum spălarea frecventă a mâinilor, evitarea aglomerațiilor și consultarea medicului la apariția simptomelor respiratorii severe.

Cazul din Oradea subliniază necesitatea monitorizării atente a bolilor respiratorii și creșterea gradului de conștientizare cu privire la HMPV, mai ales în rândul categoriilor vulnerabile.

Distribuie acest articol
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *