Medicul Virgil Musta despre variola maimutei: Incepe ca o gripa, cu febra, dureri de muschi, de cap, de spate

tm27fzr
3 Min Citire

Nu avem de ce sa ne temem pentru ca la noi in tara nu au fost cazuri, iar cazurile care sunt in Europa sunt izolate si rare. Exista cazuri in Africa de Vest si in Africa Centrala, dar este o boala inrudita cu variola, variola care este o boala eradicata in 1980. Virusul este asemanator si, in general, da o boala care se autolimiteaza si o boala usoara. Doar la persoane cu imunitate foarte scazuta poate da o boala mai severa. Contagiozitatea virusului, foarte important, nu este la fel de mare ca a virusurilor care se transmit si pot da epidemii. De aceea, sunt cazuri izolate. Se transmite prin leziuni ale tegumentului, prin mucoase sau pe cale respiratorie in contact apropiat”, a spune medicul Virgil Musta.

Avem și niște concluzii practice. Ca sa prevenim, sa nu ne imbolnavim, trebuie sa ne spalam bine pe maini, ceea ce sper ca am invatat odata cu pandemia, sa nu stam foarte apropiati si, de fapt, riscul este al persoanelor care locuiesc cu o persoana care a contractat virusul sau personal medical care ingrijesc aceste persoane si care trebuie sa se protejeze cu masca sau cu alte echipamente de acest fel”, a mai precizat medicul Virgil Musta.

Boala debuteaza in mod asemanator cu gripa: febra, dureri de muschi, dureri de cap, dureri de spate. Apare o adenopatie inișială laterocervical, dupa care e generalizata, caracteristic pentru aceasta boala. La 1-3 zile de la aparitia acestor semne apare si eruptia, care este o eruptie foarte asemanatoare cu variola, ca de aceea se si numeste variola maimutei. Apar niste pete pe piele care apoi se transforma in vezicule si pustule si care se autolimiteaza. Mai ales apar pe fata, pe palme si pe picioare. Este o boala care poate evolua intre 2 si 4 saptamani si rar da complicatii severe”, a explicat medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infectioase Timisoara.

Nu cred ca trebuie sa ne temem de aceasta boala, mai ales ca exista la ora actuala un antiviral care este testat in Europa. Vaccinul pentru variola este partial eficient si pentru aceasta boala. De anii trecuti exista si un vaccin specific pentru aceasta boala pentru cei care nu au facut vaccinul pentru variola”, a declarat Virgil Musta.

Distribuie acest articol
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *