Ministrul Energiei propune plafonarea, cu încă trei luni, a prețului la energie și, cu încă un an, la gaze

Bude Florin-Alexandru
3 Min Citire

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că până la finalul săptămânii va fi publicată o propunere de act normativ privind prelungirea plafonării prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Conform declarațiilor sale, plafonarea prețurilor la energie electrică va fi extinsă cu trei luni, iar cea a prețurilor la gaze naturale pentru 12 luni. Măsura vine în contextul expirării actualelor plafoane la 31 martie 2025.

Măsuri pentru protejarea consumatorilor

Burduja a precizat că, odată cu expirarea acestor termene, Guvernul va introduce noi forme de sprijin pentru consumatorii vulnerabili, cum ar fi cardurile sau voucherele de energie. Aceste instrumente vor avea rolul de a menține accesibilitatea energiei pentru categoriile sociale afectate de creșterile prețurilor.

„Analizăm soluții pentru a menține energia accesibilă, fără creșteri bruște ale facturilor”, a explicat ministrul Energiei.

Potrivit acestuia, prețurile la energie sunt influențate de factori geopolitici și decizii externe. El a menționat că, în ultima perioadă, prețul gazului a crescut cu 40%, iar cel al energiei electrice cu 25%, fapt ce ar fi dus la creșteri semnificative ale facturilor dacă nu existau măsuri de compensare și plafonare.

Creșterea producției interne, soluția pe termen lung

Ministrul a subliniat că soluția sustenabilă pe termen mediu și lung pentru reducerea costurilor la energie constă în creșterea producției naționale de energie electrică și gaze naturale.

„Prin fiecare MW nou, prin fiecare investiție nouă, România își consolidează independența energetică și beneficiază de mai multă energie sigură, ieftină și curată, în această ordine de priorități”, a declarat Burduja.

Contextul european și viitorul pieței de energie

Măsura Guvernului vine într-un context sensibil, având în vedere că, în octombrie 2024, Comisia Europeană a inițiat un proces de infringement împotriva României, solicitând eliminarea plafoanelor de preț la energie. Politica de plafonare a prețurilor impune anumitor producători de energie electrică să contribuie cu veniturile ce depășesc un anumit prag de preț la un fond de tranziție energetică și obligă producătorii de gaze să vândă o parte din producția lor la prețuri fixe anumitor clienți.

România a implementat aceste măsuri de plafonare încă din 2022, ca răspuns la criza energetică generată de invazia Rusiei în Ucraina. Cu toate acestea, programul de guvernare al Coaliției prevede ca, pe termen lung, piața energiei să fie liberalizată, prețurile fiind formate pe baza cererii și ofertei, în condiții de concurență.

Scopul final rămâne eliminarea plafoanelor, cu menținerea unor mecanisme de protecție pentru populație, astfel încât prețurile la energie electrică și gaze să rămână accesibile.

Distribuie acest articol
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *