O bătrână de 90 de ani așteaptă șapte ore la urgențe :
Familia unei femei în vârstă de 90 de ani din județul Alba a reclamat că aceasta a fost lăsată să aștepte șapte ore în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) din Alba Iulia, fără să fie consultată. Incidentul s-a petrecut în a doua zi de Crăciun, când bătrâna a fost adusă cu ambulanța din cauza unor probleme cardiace și circulatorii. Potrivit familiei, femeia a fost ținută în sala de triaj până la ora 19:05, când în cele din urmă a fost preluată de un medic.
Declarațiile familiei :
Cazul a fost făcut public de presa locală, prin intermediul publicației Ziarul Unirea. „Este vorba despre bunica soției mele, care a ajuns la UPU în jurul orei 12:00 cu ambulanța. Avea probleme cardiace și de circulație, iar de dimineață nu își mai simțea picioarele. A stat în triaj până la ora 19:05, fără să fie consultată. Abia după șapte ore a fost luată în primire de un medic și, sper eu, se află acum în investigații”, a declarat pentru Ziarul Unirea bărbatul care a relatat situația.
Explicațiile spitalului :
Oficialii Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia au justificat situația prin supraaglomerarea UPU în acea zi. Potrivit reprezentanților spitalului, doar doi medici au fost de gardă, iar fiecare dintre ei a avut de tratat zeci de pacienți. Într-un comunicat, aceștia au explicat că starea femeii a fost „monitorizată în sala de așteptare”, iar în cele din urmă, pacienta ar fi fost „mulțumită de serviciile medicale primite”.
Contextul situației :
Supraaglomerarea unității de primiri urgențe a fost atribuită afluxului de pacienți în perioada sărbătorilor de iarnă, când personalul medical este redus. Deși familia bătrânei este nemulțumită de timpul îndelungat de așteptare, spitalul susține că a făcut tot posibilul pentru a gestiona eficient situația, având în vedere resursele limitate.
Acest caz readuce în discuție dificultățile sistemului de sănătate românesc, în special în privința gestionării urgențelor în perioadele de vârf, când numărul de pacienți depășește capacitatea unităților medicale.
„În total, în a doua zi de Crăciun, în 24 de ore, de la 8.00 şi până a doua zi la aceeaşi oră, la UPU Alba Iulia s-au prezentat peste 170 de pacienţi. Pe o tură (12 ore) lucrează doar doi medici. Pentru a putea funcţiona în condiţii optime, având în vedere afluxul extrem de mare de pacienţi, este necesară prezenţa a cel puţin patru medici pe tură. Pentru a rezolva problema deficitului de medici, posturile sunt scoase constant la concurs (în perioada martie-decembrie 2024 au fost organizate patru concursuri în cadrul cărora, la fiecare concurs, au fost scoase 4-5 posturi de medic în medicină de urgenţă). De asemenea, în ultimii ani, au existat cazuri în care medici din cadrul UPU Alba Iulia şi-au dat demisia din cauza presiunii şi a stresului profesional. În continuare, Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia va organiza concursuri pentru medici de medicină de urgenţă şi va încerca să găsească soluţii pentru a fi atractiv pentru aceştia”, se arată într-un punct de vedere al spitalului, publicat vineri de ziarulunirea.ro.
Poziția spitalului în cazul bătrânei :
Reprezentanții spitalului au precizat, în declarațiile transmise publicației Ziarul Unirea, că starea de sănătate a femeii de 90 de ani nu era considerată critică. Potrivit acestora, cazul nu a fost încadrat ca fiind o urgență majoră, ceea ce a determinat ca pacienta să aștepte mai mult timp în sala de triaj.
Prioritizarea pacienților :
Oficialii au subliniat că, în astfel de situații, cazurile grave și critice primesc prioritate în cadrul Unității de Primiri Urgențe. Deși femeia prezenta probleme cardiace și circulatorii, acestea nu au fost catalogate ca fiind amenințătoare pentru viață în acel moment, motiv pentru care alte situații mai urgente au fost tratate cu prioritate de către personalul medical.
Monitorizarea în sala de așteptare :
În ciuda timpului îndelungat de așteptare, spitalul susține că starea pacientei a fost monitorizată constant în sala de triaj. Potrivit comunicatului, personalul medical a urmărit evoluția stării femeii până când aceasta a fost preluată de un medic pentru consult și investigații mai detaliate.
Concluzie din partea spitalului :
Reprezentanții spitalului au concluzionat că, deși timpul de așteptare a fost mai mare decât cel dorit, pacienta nu s-a aflat în pericol iminent și a primit îngrijirile necesare conform priorităților stabilite de protocol. Aceștia au menționat că eforturile personalului medical au fost îngreunate de supraaglomerarea unității și de resursele limitate disponibile în ziua respectivă.
„În urma solicitărilor dvs. facem precizarea că starea de sănătate a pacientei în vârstă de 90 de ani a fost monitorizată în sala de aşteptare, iar timpii mai mari de aşteptare până la preluarea în ariile de tratare au fost cauzaţi de afluxul mare de pacienţi. Viaţa pacientei nu a fost pusă în pericol, au fost efectuate investigaţii medicale, i s-a oferit tratament de specialitate, nefiind necesară internarea în spital. În final, pacienta a fost mulţumită de serviciile medicale primite la UPU Alba Iulia”, precizează sursa citată.