Autoritățile olandeze au întrerupt orice contact oficial cu partea română în ceea ce privește ancheta în desfășurare asupra furtului unor artefacte dacice de mare valoare. Decizia a fost luată pe fondul unor neînțelegeri între instituțiile de aplicare a legii din cele două țări și a unor probleme legate de schimbul de informații clasificate.
Tensiuni între autorități
Conform unor surse judiciare, partea olandeză și-a exprimat nemulțumirea față de modul în care autoritățile române au gestionat ancheta, dar și față de scurgerile de informații apărute în presă. În urma acestor disensiuni, colaborarea dintre cele două țări a fost suspendată temporar.
„Există o discrepanță semnificativă între metodele de investigare utilizate de cele două state. Noi respectăm standarde stricte privind protecția datelor în cursul anchetei. Din păcate, nu am avut garanția că aceste principii sunt respectate de partea română”, a declarat un oficial al poliției olandeze sub protecția anonimatului.
Dezvăluiri din partea fostului director al MNIR
Este ceea ce a dezvăluit Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul demis al Muzeului Naţional de Istorie a României, în podcastul „Zi de muzeu”. Acest lucru vine după ce la o conferinţă de presă, secretarul de stat în Ministerul Culturii, Diana Baciuna, a oferit publicităţii date din contractul privind organizarea expoziţiei „Dacia! Empire of Gold and Silver” la Assen.
„Din păcate, colegii olandezi au comunicat echipei de curieri care a plecat să demonteze şi să repatrieze expoziţia că, din momentul în care noi am dezvăluit date confidenţiale din contract, date care măresc presiunea asupra anchetatorilor, pentru că acum hoţii ştiu nu numai că au furat nişte piese importante, dar au şi o idee de ordin de mărime care le permite să şantajeze mai uşor”, a spus Oberländer-Târnoveanu în podcastul „Zi de muzeu”, realizat de Fundaţia Prietenii Muzeului Naţional de Istorie a României.
Obiectele dacice furate și impactul financiar
Furtul celor patru comori româneşti din aur de la Muzeul Drents, la sfârşitul lunii ianuarie, ar putea costa statul olandez 5,8 milioane de euro dacă artefactele nu sunt recuperate. Muzeul Drents din Assen a asigurat Coiful de aur şi cele trei brăţări împrumutate din România pentru 5,8 milioane de euro. Întreaga colecţie de 673 de obiecte este asigurată pentru peste 30 de milioane de euro, potrivit News.ro.
Guvernul olandez a garantat puţin peste 9 milioane de euro din această sumă. Aceasta înseamnă că, în caz de furt, pierdere sau deteriorare, guvernul este parţial responsabil şi trebuie să plătească daunele. Doar în cazul în care valoarea pagubelor este mai mare decât cea garantată de guvern va intra în joc asigurarea muzeului.
Reacția autorităților române
Într-un comunicat oficial, Ministerul Afacerilor Interne din România a declarat că regretă poziția părții olandeze și că speră într-o reluare a dialogului cât mai curând posibil. „Colaborarea internațională este esențială în astfel de cazuri, iar lipsa de comunicare nu face decât să îngreuneze ancheta. Suntem deschiși la discuții pentru a găsi o soluție comună”, se arată în comunicatul ministerului.
În ciuda acestor dificultăți, anchetatorii români continuă investigația pe plan intern, în încercarea de a recupera obiectele dacice și de a aduce făptașii în fața justiției.
Perspectivele anchetei
Cele mai recente date din presa olandeză informează că cei trei suspecţi arestaţi pentru furtul pieselor de artă din tezaurul dacic nu vor fi eliberaţi deocamdată. Doi bărbaţi vor rămâne în arest pentru încă 90 de zile, iar arestarea preventivă a femeii suspecte a fost prelungită cu 30 de zile.
Deocamdată, nu este clar dacă Olanda va relua cooperarea cu România în acest caz. Totodată, experții în patrimoniu cultural atrag atenția că, fără un efort coordonat la nivel internațional, astfel de furturi vor continua să pună în pericol moștenirea istorică a României.
Situația rămâne tensionată, iar soluționarea cazului depinde acum de eventuale negocieri diplomatice între cele două țări. În lipsa unui consens, obiectele dacice ar putea rămâne pierdute pentru totdeauna.