Simulare de conflict militar în România: Ce ar urma să se întâmple dacă Rusia ar iniția un atac asupra țării noastre? NATO intenționează să organizeze un exercițiu de intervenție rapidă, mobilizând de urgență mii de militari în România. Conform planurilor de apărare ale Alianței, în primele 10 zile de la declanșarea unui atac, ar trebui să ajungă pe linia frontului aproximativ 100.000 de soldați. Această misiune se anunță a fi extrem de complicată, având în vedere că trupele NATO vor fi dislocate din zone aflate la mare distanță, din partea de vest a Europei.
Obiectivul principal al exercițiului este evaluarea rapidității cu care aliații pot interveni pentru a proteja România în cazul unui scenariu real de război. Aproximativ 3.000 de militari urmează să fie mutați temporar în România și Bulgaria. Exercițiul, care va dura două săptămâni, va fi coordonat de forțele britanice, ținând cont de faptul că Regatul Unit va trimite inițial 2.600 de soldați pe teritoriul nostru.
Marea Britanie joacă un rol-cheie în acest exercițiu, fiind în prezent liderul forței de reacție rapidă a NATO. Această structură reprezintă prima linie de apărare a Alianței în cazul izbucnirii unui conflict armat. Succesul intervenției depinde în mare măsură de viteza de mobilizare și de eficiența acestor trupe special pregătite pentru situații de urgență.
Normele și cerințele NATO :
Să analizăm care sunt cerințele și normele stabilite de NATO în cazul unei intervenții militare. Conform strategiei teoretice, primii militari trebuie să ajungă în țara vizată de atac în doar câteva ore. În decurs de maximum 10 zile, Alianța are obligația de a mobiliza 100.000 de soldați pe teritoriul respectiv, acesta fiind considerat primul nivel de reacție.
Al doilea nivel de răspuns presupune desfășurarea de forțe suplimentare în săptămânile care urmează după debutul conflictului. Între zilele 10 și 30, NATO trebuie să suplimenteze efectivele existente, astfel încât să dispună de aproximativ 200.000 de militari gata de luptă.
Ultimul nivel de reacție intră în vigoare dacă războiul se prelungește. În acest caz, Alianța trebuie să fie pregătită să trimită în teatrul de operațiuni un contingent masiv, de până la 500.000 de soldați. Perioada în care trebuie efectuată această mobilizare este cuprinsă între 30 și 100-180 de zile, ceea ce înseamnă că în decurs de șase luni NATO trebuie să fie capabilă să își ducă la îndeplinire toate etapele de intervenție.
De-a lungul anului 2025, aceste termene și capacități operaționale vor fi verificate în cadrul unor exerciții ample, organizate în mai multe state membre. Se estimează că anul 2025 va fi unul dintre cei mai intensivi din punct de vedere al activităților militare din istoria Alianței. România, datorită poziției sale strategice, va juca un rol esențial în aceste antrenamente, fiind una dintre principalele locații de desfășurare a exercițiilor NATO.